Google Shopping

Google Shopping is een specifieke categorie binnen de zoekmachine van Google waarin alleen producten worden weergegeven. Net als bij reguliere zoekresultaten zijn er advertenties en organische resultaten. De organische zoekresultaten zijn alleen te zien in de Shopping-categorie van Google, waar ook de shopping-advertenties worden weergegeven op de pagina met reguliere zoekresultaten. Dit betekent dat jouw producten zichtbaar kunnen zijn voor potentiële klanten, zelfs boven de reguliere zoekadvertenties.

Wat is Google Shopping en hoe kan het de online winkelervaring verbeteren? Stel je voor dat je op zoek bent naar een nieuw t-shirt en je wilt snel een overzicht hebben van verschillende aanbiedingen voordat je de website van een verkoper bezoekt. Dit is precies wat Google als eerste laat zien. Je ziet een selectie van producten met afbeeldingen, prijzen, verzendkosten en de naam van de verkoper, waardoor je gemakkelijk kunt vergelijken en de beste deal kunt vinden. Met één klik ben je op de productpagina en kun je binnen enkele klikken een trots eigenaar worden van het gewenste product.

SEO optimalisatie

Google Shopping Feed

Een essentieel onderdeel van Google Shopping is de productfeed. Dit is een gestructureerd bestand dat alle relevante informatie over je producten bevat, zoals titels, beschrijvingen, prijzen, afbeeldingen en meer. Het produceren van een geoptimaliseerde shopping feed kan een uitdaging zijn, maar het is essentieel om succesvolle Google Shopping-campagnes te voeren.

Er zijn belangrijke aspecten waar onze SEA-specialisten rekening mee houden tijdens het opzetten en optimaliseren van een Google Shopping Feed. Als eerste de productinformatie. De productinformatie moet volledig en nauwkeurig zijn. Ze bevatten gedetailleerde beschrijving, relevante zoekwoorden en hoogwaardige afbeeldingen om de producten te presenteren. Daarnaast controleren ze regelmatig of de product feed up-to-date is en dat alle informatie correct is ingevuld. Dit helpt om afkeuringen en problemen met jouw advertenties te voorkomen. Ook is het belangrijk om de producten in logische categorieën en subcategorieën te organiseren. Dit helpt gebruikers om gemakkelijk door jouw aanbod te navigeren en relevante producten te vinden. Als laatste maken we gebruik van optimalisatie tools en -technieken om de prestaties van de shopping feed te verbeteren. Dit omvat het toevoegen van relevante productattributen, het optimaliseren van titels en beschrijvingen, het toevoegen van aangepaste labels en meer.

Benieuwd hoe jij de verkoop van je producten kan stimuleren aan de hand van Shopping Advertenties?

Onze SEA specialisten nemen je graag mee in alle mogelijkheden. Neem via de button contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek van 30 minuten.

  Contact

  Google Shopping Adverteren

  Wil je jouw producten onder de aandacht brengen en de verkoop stimuleren? Dan is Google Shopping Adverteren een krachtige strategie om te overwegen. Met Google Shopping Ads kun je jouw producten op een visueel aantrekkelijke manier presenteren aan mensen die actief op zoek zijn naar wat je aanbiedt. Het adverteren op Google Shopping biedt verschillende voordelen:

  Adverteren op productniveau: Met Google Shopping Ads kun je specifieke producten promoten in plaats van alleen je merk of winkel. Dit stelt potentiële klanten in staat om direct te zien wat je te bieden hebt en maakt het gemakkelijker voor hen om een aankoopbeslissing te nemen.

  Sprekende advertenties: Google Shopping Ads bieden een krachtige visuele presentatie van je producten, inclusief afbeeldingen, prijzen en andere relevante informatie. Hierdoor kunnen potentiële klanten snel de belangrijkste product details zien en beslissen of ze geïnteresseerd zijn.

  Gemiddeld lage kosten per klik (CPC): Google Shopping Ads kunnen een kosteneffectieve manier zijn om verkeer naar je website te genereren. Met goed geoptimaliseerde campagnes en relevante targeting kun je profiteren van lagere kosten per klik in vergelijking met andere advertentiekanalen.

  Review-implementatie: Met Google Shopping Ads kun je klantbeoordelingen en sterrenweergaven opnemen, waardoor potentiële klanten vertrouwen krijgen in je producten en je merk.

  Extra banners voor producten in de uitverkoop: Als je kortingsacties hebt voor bepaalde producten, kun je extra banners tonen om de aandacht te trekken en het verkooppotentieel te vergroten.

  Google shopping als onderdeel van jouw Google Ads strategie

  Google Shopping is een waardevol onderdeel van je Google Ads-strategie, vooral als je fysieke producten verkoopt. Het stelt je in staat om je producten te presenteren aan mensen die actief op zoek zijn naar wat je aanbiedt, waardoor de kans groter wordt dat ze overgaan tot aankoop. Het is belangrijk dat Google Shopping Ads zich voornamelijk richten op de “do-fase” van de klantreis, waar mensen al weten wat ze willen kopen. Daarom kan het ook nuttig zijn om andere campagnetypen, zoals zoekadvertenties en display advertenties, op te nemen in je strategie om mensen in eerdere fasen van de klantreis te bereiken.

  Google shopping uitbesteden

  Het beheren en optimaliseren van Google Shopping-campagnes kan een complexe taak zijn. Onze SEA-specialisten staan klaar om je te ondersteunen bij het opzetten en beheren van je Google Shopping-campagnes. Ze creëren een geoptimaliseerde product feed, stellen effectieve campagnes op en optimaliseren de advertenties voor maximale prestaties. Door samen te werken met een Google Shopping specialist, kun je je kansen vergroten om succesvol te zijn op het gebied van online verkoop.

  Wil je meer weten over de mogelijkheden van Google Shopping en hoe je dit kunt integreren in jouw online marketingstrategie? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact op met onze SEA-specialisten. Ontdek hoe Google Shopping jou kan helpen om indruk te maken met je producten en je online succes te vergroten!

  Veelgestelde vragen over Shopping

 • Hoe kom ik in Google Shopping?

  Voor advertenties in de Google Shopping-sectie heb je als het ware een aantal “basisingrediënten” nodig. De minimale vereisten zijn 1) een werkbare webshop, 2) een Google Merchant Center en 3) een Google Ads-account. De webshop – waar je je producten verkoopt – koppel je aan het Google Merchant Center, vanuit daar push je de producten naar Google Ads zodat ze in de Google Shopping sectie kunnen worden weergegeven. 

 • Wat kost Google Shopping?

  Net als het gros van de Google Ads-campagne typen werkt Google Shopping op basis van een cost-per-click model. Dat betekent dat er wordt afgerekend op basis van klikken op de advertentie. Hoeveel je moet betalen voor een klik is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan zaken als de onderlinge concurrentie, de kwaliteit van je productfeed, je biedstrategie en advertentiebudget. 

 • Hoe kom je hoog in Google Shopping?

  Er zijn meerdere toepassingen (of optimalisaties) die je kunt doorvoeren om zo hoog mogelijk in Google Shopping te komen. In de basis gaat het erom dat je Google zo veel mogelijk relevante informatie aanreikt middels de productinformatie die je verschaft (meestal vanuit een productfeed). Hoe vollediger (en relevanter) de productinformatie, hoe sneller je hoog kunt scoren. Naast de relevantie spelen andere factoren zoals onderlinge concurrentie en je advertentiebudget een rol. 

 • Waarom Google Shopping gebruiken?

  Google Shopping is een uitermate transparante manier van adverteren, dat komt omdat de advertenties o.a. een product afbeelding en een verkoopprijs moeten bevatten. Voor webshops is Google Shopping veelal hét kanaal waar de meeste verkopen worden gerealiseerd. Naast het adverteren in de betaalde Shopping sectie kunnen er ook resultaten worden weergegeven in de gratis vermeldingen van Google Shopping.

 • Wat is een Google Shopping feed?

  Een Google Shopping feed is eigenlijk niets anders dan een export (uitdraai) vanuit het CMS met daarin alle producten van de webshop. Zo’n export kan op verschillende manieren worden uitgedraaid, veel voorkomende bestandstypen zijn een .XML, .TXT of CSV. Een Shopping feed vormt veelal de basis voor iedere Shopping-campagne. Veelal wordt deze eerst nog bewerkt m.b.v. een manipulatie tool (zoals Channable of Datafeedwatch) voordat deze wordt geüpload in het Google Merchant Center. Vanuit het Merchant Center worden de producten uit de Shopping feed doorgezet naar Google Ads.

 • Wat zijn Shopping Ads?

  Onder Shopping Ads verstaan we de advertenties die in de Google Shopping-sectie kunnen worden weergegeven. Dankzij vernieuwde campaign features (zoals Performance Max) kan het bereik van Shopping Ads worden vergroot. Shopping Ads buiten de Google Shopping sectie kunnen op die manier ook worden weergeven icm. extra afbeeldingen, tekst en video’s.

 • Wat is het beleid om te adverteren met Shopping advertenties?

  Je hebt een aantal zaken nodig om te kunnen adverteren via Google Shopping, daarbij geldt ook dat er een aantal zaken niet zijn toegestaan of tegen het beleid van Google in gaan. In de basis zul je ervoor moeten zorgen dat de website vol staat, denk daarbij aan zaken zoals het opnemen van een duidelijk retour-en teruggavebeleid of het weergeven van alle beschikbare betaalmethoden. Voor een compleet overzicht van de beleidsrichtlijnen kun je het beste het Support Center raadplegen. 

 • Hoe werken Shopping Ads?

  In tegenstelling tot Search maken Shopping Ads geen gebruik van zoekwoorden maar van het Merchant Center en de beschikbare productgegevens. Veelal worden deze productgegevens gebundeld in een Google Shopping feed, deze vormt de basis voor iedere campagne. De informatie in de Shopping feed wordt gebruikt om een advertentie samen te stellen en te linken aan relevante zoekopdrachten van de gebruiker.