Blog

Hoe belangrijk is de snelheid van de website?

Auteur:
Michel van Duijnhoven

De snelheid van de website is een belangrijke factor voor de rankings binnen de zoekresultaten van Google. Door de updates die Google de laatste tijd heeft uitgevoerd, merken wij dat de snelheid steeds belangrijker wordt voor de resultaten. In deze blog zullen wij uitleggen wat de website snelheid is, welke factoren de snelheid van de website beïnvloeden en hoe je de website snelheid verbetert.

Wat is website snelheid?

De website snelheid betekent simpelweg de snelheid van jouw website. Hier wordt er gekeken hoeveel tijd er nodig is om jouw pagina te laden wanneer een bezoeker op je website klikt. De snelheid van de website hangt af van veel verschillende factoren, maar de website snelheid kan ook op een aantal manieren worden opgevat.

Fully loaded page

Fully loaded page betekent hoe lang het duurt voordat een pagina helemaal geladen is. Het gaat dus over hoe lang het duurt voordat alle content, afbeeldingen en eventuele andere bronnen geladen worden. Hiermee kan je snel beoordelen hoe snel jouw website is. Wanneer het langer dan een aantal seconden duurt voordat de gehele pagina geladen is, zullen veel bezoekers de pagina verlaten. Zorg er dus voor dat jouw website snel volledig geladen is, zodat je geen conversies misloopt.

Time to First Byte

Time to First Byte betekent de tijd tot de eerste byte. Hiermee wordt er gemeten wat de reactietijd is van de webserver van een website. Iedere keer als een gebruiker een URL invoert of pagina van een website aanklikt wordt er een HTTP-request gestuurd naar de server. Met dit verzoek wordt er aangegeven dat er verbinding gemaakt moet worden met de server waar een website op draait, zodat de website geladen kan worden in de browser. De hoeveelheid tijd die nodig is tot het moment dat de eerste byte binnenkomt in de browser,is de Time to First Byte.

De Time to First Byte is belangrijk voor de snelheid van de website omdat dit het eerste is dat gebeurt wanneer een gebruiker jouw website bezoekt. Hoe lager de Time to First Byte hoe beter het is. Een Time to First Byte van onder de 200ms beoordeelt Google als goed. Als de Time to First Byte van jouw website boven de 600ms is, kan je dit het best corrigeren. Dit heeft namelijk negatieve gevolgen voor de snelheid van de website.

First Meaningful Paint

De First Meaningful Paint is anders dan de Fully Loaded Page, omdat er bij First Meaningful Paint gekeken wordt naar de laadtijd die ervoor nodig is om de bezoeker te voorzien van voldoende onderdelen om de pagina te kunnen lezen. Dit kan veel korter zijn dan Fully loaded laadtijd. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat het 15 seconden duurt voordat de pagina helemaal geladen is, maar dat de bezoeker na 2 seconden al de meaningful paint te zien krijgt.

De wachttijd van de First Meaningful Paint geeft vaak een beter beeld van de gebruikerservaring van de bezoeker dan de Fully loaded page speed. Want het gaat om het moment dat de bezoeker in interactie kan gaan met je pagina. De bezoeker heeft dan niet door dat de fully loaded pagina een laadtijd heeft van 15 seconden omdat de bezoeker al in interactie kan gaan.

Er zijn veel verschillende manieren om de snelheid van de website te beoordelen, maar je kunt je beter focussen op de verbeterpunten van de website. Een aantal verbeterpunten voor de snelheid van de website komen later terug in deze blog.

Waarom is de snelheid van de website belangrijk?

De snelheid van de website is niet alleen belangrijk voor Google, maar ook voor de gebruikerservaring van de bezoeker. Wanneer de laadtijd van een pagina trager is, zal het bouncepercentage toenemen. Een bounce is een bezoeker die de website meteen verlaat zonder actie op de website te ondernemen. Hoe langer de laadtijd van de pagina is, hoe meer het bouncepercentage toeneemt. Zo moet de website binnen 3 seconden geladen zijn, anders verlaten de bezoekers je website. Hoe meer mensen je website verlaten, hoe kleiner de kans op conversies.

Door de updates van Google de afgelopen jaren, is het belang van de snelheid van de website enorm toegenomen. Zo weet Google dat mensen zo snel mogelijk de gegoogelde vraag beantwoord willen hebben. De websites die aan deze eisen voldoen, worden beloond met hogere posities in de zoekresultaten.

Langzame websites hebben negatieve invloed op de zoekposities. Wanneer een website een te lange laadtijd heeft, wil Google deze pagina liever niet aan de gebruiker tonen. Deze websites zijn volgens Google slecht voor de gebruikservaring. De content op de pagina is belangrijk voor de vindbaarheid van de website, maar ook de laadtijd van de pagina speelt een grote rol in de positie tussen de zoekresultaten.

Wat beïnvloedt de snelheid van de website?

De snelheid van de website wordt beïnvloed door een aantal factoren, zoals de server waar de website gehost wordt. Wanneer er veel andere domeinen op de server draaien, kan deze server te veel verzoeken krijgen. Als een server te veel verzoeken krijgt, kan de server trager worden en dit heeft gevolgen voor de snelheid van je website. Ook het gebruik van afbeeldingen kan invloed hebben op de snelheid van de website. Wanneer de afbeeldingen op de website te groot zijn, heeft dit invloed op de laadtijd. Daarnaast wordt de pagina te groot wanneer er te veel afbeeldingen op staan en heeft de server meer moeite met het laten van de pagina.

Hoe verbeter ik de snelheid van mijn website?

Nu dat wij verteld hebben dat de snelheid van de website belangrijk is voor de gebruikservaring én voor de rankings in de zoekresultaten, is het tijd om het te hebben over de verbeterpunten.  Wij hebben een aantal verbeterpunten op een rijtje gezet.

Comprimeren van afbeeldingen

Bij de meeste websites is de meeste snelheidswinst te behalen door de afbeeldingen te comprimeren. De afbeeldingen op een pagina zijn vaak goed voor 50% van de laadtijd van die pagina. In sommige gevallen kan dit zelfs oplopen tot een laadtijd van 90%. Het is dus heel belangrijk dat de afbeeldingen niet te groot zijn.

Zorg ervoor dat het bestand van de afbeelding zo laag mogelijk is en probeer afbeeldingen groter dan 500KB te vermijden. Het is vaak zoeken naar de juiste verhouding tussen de afbeeldingsgrootte en de kwaliteit van de afbeelding. Wij adviseren om voor kleine afbeeldingen op de website een maximale bestandsgrootte van 100 KB te gebruiken. Wil je toch een grote afbeelding gebruiken op je website? Dan adviseren wij om een maximale bestandsgrootte van 300 KB.

Door het comprimeren van de afbeeldingen zal de laadtijd van de pagina aanzienlijk verminderen. Dit komt doordat de afbeeldingen dan minder ruimte in beslag nemen. Er zijn verschillende manieren om afbeeldingen makkelijk te comprimeren. Voor WordPress gebruikers is de WP Smush plug-in een handige tool om afbeeldingen te verkleinen. Deze plug-in comprimeert iedere afbeelding automatisch die jij uploadt naar de mediabibliotheek automatisch naar de juiste bestandsgrootte.

Serveromgeving

De hosting van je website heeft grote invloed op de algehele snelheid van je website. Bij de meeste goedkopere hosting partijen draaien vaak wel duizenden websites op één server. Daardoor is er beperkte kracht beschikbaar om jouw website zo goed mogelijk te laten draaien. Het delen van een server met veel andere websites heeft invloed op de laadtijd van jouw website. Ga daarom op zoek naar een goede hosting, waar je de server met zo min mogelijk anderen deelt.

Content Delivery Network

Een Content Delivery Network (CDN) is een andere manier om de snelheid van jouw website te verbeteren. Wanneer een bezoeker je website bezoekt, worden onder andere afbeeldingen en teksten gedownload vanuit de server. Wanneer de afstand tussen de bezoeker en server groot is, heeft dit negatieve invloed op de laadtijd. Een Content Delivery Network kan ervoor zorgen dat dit probleem opgelost wordt. Een CDN bepaalt waar de gebruiker zich fysiek bevindt en zoekt op basis daarvan het netwerk een server in de buurt om de pagina voor deze gebruiker te laden. Dit is vooral interessant voor internationale websites.

Het combineren van Javascript- en CSS bestanden

Door Javascript- en CSS bestanden te combineren, zorg je ervoor dat jouw website sneller wordt. Voor deze bestanden wordt een verzoek gestuurd naar de server (HTTP-request) om deze te mogen laden. Wanneer je deze bestanden samenvoegt, wordt het aantal verzoeken naar de server minder en wordt jouw website dus ook sneller.

Websitepromotor helpt je graag aan een snellere website en zo meer conversies

Wil jij meer tips voor het verbeteren van de snelheid van jouw website? Neem contact op met onze specialisten! Wij kijken kritisch naar je website door middel van een scan. Deze scan voeren wij uit om de snelheid van jouw website te beoordelen en geven je daarna een advies om de snelheid van jouw website te verbeteren. Wij willen jou graag helpen met het verbeteren van de snelheid van jouw website. De snelheid van de website is belangrijk voor de gebruikerservaring van jouw website. Wanneer de snelheid van je website verbetert, zal dit resulteren in hogere organische posities in Google.

Vragen of interesse? Wij helpen je graag.

Onze specialisten staan voor je klaar om antwoorden te geven!

    Contact