Blog

Microsoft Clarity: Krijg inzicht in de ervaring van je websitebezoekers

Auteur:
Annika Bruil

In de digitale wereld is het begrijpen van het gedrag van gebruikers op je website van onschatbare waarde voor het optimaliseren van de gebruikerservaring en het behalen van betere resultaten. Een tool die je daarbij kan helpen is Microsoft Clarity.

Wat is Microsoft Clarity?

Microsoft Clarity is een gebruikersgedrag analysetool waarmee je heatmaps en sessie-opnames van je website kunt bekijken Deze tool biedt verschillende functionaliteiten die je kunnen helpen bij het analyseren van het gedrag van je websitebezoekers:

  • Heatmaps: Heatmaps visualiseren waar bezoekers op je website klikken en hoe ver ze scrollen. Dit biedt waardevolle inzichten in welke delen van je website de meeste aandacht krijgen en welke mogelijk moeten worden geoptimaliseerd.
  • Sessie-opnamen: Met sessie-opnamen kun je individuele gebruikers volgen terwijl ze door je website navigeren. Dit stelt je in staat om gedetailleerd te zien hoe bezoekers zich op je site bewegen, waar ze vastlopen en welke elementen mogelijk verbeterd moeten worden.

Via Microsoft Clarity krijg je inzicht in de pijnpunten op je website. Met deze inzichten kun je aanpassingen doorvoeren op je website om het voor de gebruiker gemakkelijker te maken om te vinden wat ze zoeken.

Bovendien kun je de inzichten die je verkrijgt uit Microsoft Clarity benutten bij het optimaliseren van je marketingkanalen. Zo kun je verbeteringen aanbrengen in Google Ads en Microsoft Advertising op basis van de data die je verzamelt uit Microsoft Clarity.

Microsoft Clarity vs. Google Analytics 4

Een veelgestelde vraag is hoe Microsoft Clarity zich verhoudt tot Google Analytics. Beide tools bieden inzicht in het gedrag van gebruikers op je website, maar er zijn enkele belangrijke verschillen. Waar Google Analytics zich richt op het verstrekken van algehele statistieken en demografische gegevens, legt Microsoft Clarity de nadruk op het visueel weergeven van gebruikersinteracties via heatmaps en sessie-opnames.

In Microsoft Clarity kun je, net als in Google Analytics 4, data van sessies en gebruikers bekijken, zoals via welk kanaal bezoekers op de website terechtkomen, de duur van de sessie en de meest bezochte pagina’s.

Daarnaast biedt Microsoft Clarity ook aanvullende data. Zo kun je percentages zien van het aantal sessies waarin overmatig is gescrold, klikken die nergens toe leiden, boze klikken en het aantal keren dat een gebruiker snel terug is gegaan na het bezoeken van een pagina. Deze aanvullende gegevens bieden dieper inzicht in gebruikersgedrag en kunnen waardevol zijn bij het optimaliseren van de gebruikerservaring op een website.

Microsoft Clarity vs. Hotjar

Hotjar en Microsoft Clarity zijn beide tools die worden gebruikt voor het analyseren van gebruikersgedrag op websites, maar er zijn enkele verschillen tussen de twee. 

Net als Hotjar biedt Microsoft Clarity ook heatmaps en sessie-opnamen. Toch zijn er ook enkele belangrijke verschillen. Zo is Microsoft Clarity altijd gratis, terwijl voor Hotjar geldt dat het basispakket gratis is, maar dat je moet betalen voor extra functies. Daarnaast biedt Hotjar functies zoals een feedback widget en enquêtes, terwijl Microsoft Clarity zich voornamelijk richt op het visualiseren van gebruikersinteracties. Een voordeel van Microsoft Clarity is dat je een koppeling kunt maken met Google Analytics 4, waardoor je nog meer inzicht kunt krijgen in het gedrag van je websitebezoekers.

Beide tools hebben dus voor- en nadelen. Het ligt vooral aan jouw voorkeuren welke tool het meest geschikt is voor je website. 

Ben jij benieuwd geworden naar alle mogelijkheden rondom Microsoft Clarity? Of wil je weten hoe wij dit voor jouw bedrijf kunnen gebruiken? Neem dan snel contact op met ons en we helpen je graag verder! 

Vragen of interesse? Wij helpen je graag.

Onze specialisten staan voor je klaar om antwoorden te geven!

    Contact