Technische SEO (Search Engine Optimization)

Wanneer je praat over een optimale SEO optimalisatie, begint dit bij het verbeteren van de SEO techniek in je website. De techniek van je website is de basis voor het behalen van een optimale online vindbaarheid. Het is dan ook belangrijker dat je website goed leesbaar en gebruiksvriendelijk is voor Google, maar ook zeker voor een bezoeker.

Wat is technische SEO?

Voordat we beginnen met een zoekwoordonderzoek, het verbeteren en toevoegen van content en onze linkbuilding activiteiten, gaan we eerst van start met een technische analyse. Onze SEO specialisten nemen de tijd om de technische punten in je website door te lopen en hier een passend en op maat gemaakt advies voor te maken. Het uiteindelijke doel is om je organische posities in de zoekmachines te verbeteren, dit resulteert weer in meer websitebezoekers en meer leads.

Er zijn erg veel technische onderdelen in de website die wij doorlopen tijdens onze technische analyse. Een aantal belangrijke onderdelen zijn als volgt:

Wil je weten of de techniek van jouw website er goed uitziet?

Kom in contact en plan een SEO sessie in van 30 minuten.

Technische SEO onderdelen

Er zijn erg veel technische onderdelen in de website die wij doorlopen tijdens onze technische analyse. Een aantal belangrijke onderdelen zijn als volgt:

XML sitemap

Een XML sitemap bevat een overzicht van alle URL’s die een website aanbiedt. Hierdoor kunnen zoekmachines eenvoudiger een aanwezigheid van nieuwe pagina’s detecteren, waardoor het indexatie proces wordt versneld.

Robots TXT

De robots.txt is een verzameling met technische instructies voor crawlers. Zo geeft de robots.txt onder andere aan hoe en welke pagina’s gecrawld mogen worden. In de Robots TXT kan je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om pagina’s uit te laten sluiten voor een crawl.

Website snelheid

De snelheid van een website kan een grote invloed hebben op je SEO resultaten. In eerste instantie is het niet gebruiksvriendelijk wanneer een bezoeker niet gemakkelijk door de website kan heen navigeren en de laadtijd van de pagina’s erg ‘lang’ is. Daarnaast heeft dit ook invloed op de vindbaarheid van je website in de zoekmachines, hier kan je op afgerekend worden. Er wordt hierbij gekeken naar zowel mobiel als desktop.

Afbeeldingen

Afbeeldingen hebben ook te maken met de website snelheid. Te grote afbeeldingen op je website zorgen er ook voor dat je website een stuk trager wordt. Daarnaast kan je door middel van de ALT-text en de ALT-Attribute extra informatie doorgeven aan de zoekmachines. Een ‘goede’ ALT-tekst en ALT-Attribute zorgt dat een afbeelding waarde zal toevoegen aan de pagina waar deze op staat.

Hreflang codes

Hreflang codes zijn belangrijk wanneer er meerdere domeinen zijn (bijvoorbeeld .nl, .be, .de). Deze hreflang codes zorgen ervoor dat de websites van bijvoorbeeld de .nl en de .be niet met elkaar gaan concurreren. en door elkaar gaan lopen.

Heading tags

Door middel van de heading tags laat je aan de zoekmachines weten wat de onderdelen zijn van een pagina. Het maakt het gestructureerder en daardoor makkelijker leesbaarder voor zowel de zoekmachines als een bezoeker.

Serveromgeving

Als er veel andere domeinen op dezelfde server draaien, of deze domeinen hebben een vergelijkbaar product- of dienstenaanbod, kan dit problemen veroorzaken voor de online vindbaarheid van de website.

Metadata

Door middel van de metadata geef je informatie door aan Google, zodat er meer duidelijkheid is waar de desbetreffende pagina over gaat. Dit zijn onderdelen die je niet direct terugziet aan de voorkant van de pagina. Dit wordt zichtbaar in de SERP (Search Engine Results Page) van de zoekmachines; in de zoekresultaten van de zoekmachines. Denk hierbij aan de paginatitels en de meta descriptions.

Canonicals

Een canonical is een verwijzing voor de zoekmachines en wordt gebruikt bij het voorkomen van dubbele content. Als je 2 pagina’s hebt die beide geïndexeerd worden, gaan ze intern met elkaar concurreren. Een canonical geeft een signaal af aan de zoekmachines welke van de 2 pagina’s het belangrijkst is. Belangrijk om te weten is dat een canonical een suggestie is en geen harde regel. Google kan er dus altijd voor kiezen om de canonical te negeren.

4xx-code

Een 404-status code komt bijvoorbeeld voort uit een verwijderde URL, terwijl er in de tekst wel nog wordt verwezen naar de desbetreffende URL. Wanneer je in je teksten gebruikt maakt van hyperlinks, is het belangrijk dat je er voor zorgt dat de link naar de pagina ook nog werkt (zowel interne links als externe links). Voor zowel bezoekers als Google is het niet wenselijk om dan op een 404-pagina uit te komen.

Heading tags

Door middel van de heading tags laat je aan de zoekmachines weten wat de onderdelen zijn van een pagina. Het maakt het gestructureerder en daardoor makkelijker leesbaarder voor zowel de zoekmachines als een bezoeker.

3xx-code

Een 3xx-status code toont aan dat er een verwijzing is naar een andere URL. Dit mag bij interne linking eigenlijk niet voorkomen. Voor de zoekmachines is het wenselijk om in de teksten direct de juiste hyperlink te vermelden, zonder de omleiding.

Technische SEO uitbesteden

Door middel van Google Search Console kan je al een aantal technische SEO punten uit je website halen. Echter kan je niet alle belangrijke SEO technieken terug vinden in Google Search Console. Wij beschikken over verschillende SEO tools om een technische analyse van jouw website te kunnen maken (o.a. Screaming Frog en Ahrefs). Tijdens deze technische analyse scannen we jouw website, checken we o.a. bovenstaande benoemde onderdelen en geven we een passend advies. Geen zorgen, we begeleiden jou en je webbouwer door het advies en staan altijd klaar voor eventuele vragen! Heb je geen webbouwer die dit kan doorvoeren in je website? Wij beschikken over verschillende partners die we hiervoor in kunnen schakelen.

In de toekomst is het natuurlijk ook belangrijk om de SEO techniek van de website in de gaten te blijven houden, dit verliezen wij zeker niet uit het oog.

Benieuwd naar wat wij voor jouw website kunnen betekenen? Neem dan contact op met één van onze specialisten!